Αν νομίζεις φίλε μου αναγνώστη πως θα ακούσεις για Θρησκείες, Άνθιμους, Μουσουλμάνους κτλ κάνεις λάθος. Ούτε θα το παίξω Βολταίρος. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι του αρέσει… φτάνει να το κρατά για εκείνον και τους ομοίους του. Μέχρι εδώ καλά.
Εχθές μπήκε η Άνοιξη… λένε. Οι Δωδεκαθεϊστές λοιπόν πήραν τα ιερά αντικείμενά τους, φόρεσαν τα λευκά τους και κατευθύνθηκαν στου Φιλοπάππου για να τιμήσουν τα πιστεύω τους, να τιμήσουν τις θεότητες που αντιπροσωπεύουν στοιχεία της Φύσης.
Έπραξαν όπως οι Χριστιανοί το Πάσχα, οι Μουσουλμάνοι στο Ραμαζάνι, οι Εβραίοι το Χανουκά κ.ο.κ.
Το Cosmo.gr ανέβασε την είδηση τόσο στο portal του όσο και στο facebook. Ήταν τέτοια τα σχόλια ορισμένων, που με έκαναν να απορήσω αν πραγματικά οι νεο-Έλληνες έχουμε κάτι στο γονίδιο των Αρχαίων ή αν όσοι πέρασαν εν συνεχεία όλα αυτά τα 2000 σχεδόν χρόνια, μας… αφάνισαν.
Παρακολουθούμε στα καλοκαιρινά θέατρα της Ελλάδας Αισχύλο, Αριστοφάνη και άλλους τραγικούς και κωμικούς των αρχαίων χρόνων και νιώθουμε ένα ρίγος στη ραχοκοκαλιά μας (όταν οι ηθοποιοί είναι και ιδιαίτερα καλοί) και μετά… γυρνάμε πλευρό και κάνουμε το σταυρό μας!
Δεν είναι θέμα θρησκείας, αλλά θέμα σεβασμού, πρώτα στο άτομο, στα πιστεύω του και μετά στην Ιστορία. Όσο απίστευτο μας φαίνεται ότι ο Μάντης Τειρεσίας έβλεπε το μέλλον, άλλο τόσο φυσιολογικό (!) μας φαίνεται ότι ο Λάζαρος αναστήθηκε. Είμαστε όλοι μας βουτηγμένοι όσο δε πάει σε ένα Πιστεύω που το θεωρούμε απολύτως σωστό, ενώ του διπλανού απολύτως… λάθος. Παρωπίδες στο κεφάλι μας!
Επομένως, αγαπητή αναγνώστρια του Cosmo.gr, σε αυτούς που ανέβηκαν στου Φιλοπάππου Κυριακάτικα για να τελέσουν τα αρχαία μυστήρια, και να γιορτάσουν τον ερχομό της άνοιξης, δεν… τους τη βάρεσε, όπως έγραψες. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από εκείνους που τη Μεγάλη Παρασκευή θα κρατούν ένα κερί στο χέρι και θα κάνουν το γύρω μιας πλατείας, μιας εκκλησίας, ακολουθώντας έναν Επιτάφιο, και θα σιγοψέλνουν το Αι γενεαί πάσαι (Ο γλυκύ μου έαρ). Και στις δύο περιπτώσεις είναι πιστοί που τιμούν τα δικά τους πιστεύω.
Recent Comments